Stadens färg, former och arkitektur gav inspiration till kontorets inredning

Entrén. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne

Nyligen flyttade AMF Fastigheter till nya kontorslokaler i Moodkvarteret, centrala Stockholm. Flytten innebär en övergång från ett mer traditionellt kontor till att bli en del av den öppna mötes- och handelsplatsen. Fastighetsbolaget vill med detta utmana traditionella föreställningar om vad ett kontor kan vara.

Fastighetsbolagets 1 400 kvm stora kontor är beläget i i handels- och mötesplatsen Mood i centrala Stockholm. En del av kontoret kommer att vara öppet mot handelsplatsen. I kontorets öppna del, kallad Moodlabbet, finns plats för möten och idéutbyte, pop ups och events som till exempel konstutställningar. I denna del av kontoret finns även en poddstudio.

– Vår vision har varit att utveckla Sveriges mest välkomnande kontor! En levande mötesplats där nya idéer kan testas och utvärderas och som bjuder in staden, samarbetspartners och kunder till samtal. I förlängningen hoppas vi att vår nya arbetsplats, genom den centrala placeringen och utbytet den kan ge, gör oss till en än bättre stads- och fastighetsutvecklare, säger Thomas Erséus, AMF Fastigheters vd.

b
Konferensrum. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Konferensrum. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne

 

b
Hösten Moodlabbet. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Hösten Moodlabbet. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Hösten Moodlabbet. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne

 

b
Biblioteket. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Cafeét. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne

Fastighetsbolagets kärlek till staden speglas i det nya kontoret, där kulörer från Stockholms fasader, kyrkor och platser pryder väggar och tak. Totalt används 30 olika färger, inklusive Konserthusets blå och Jakobskyrkans roströda. Vissa rum är utformade som hus med snedtak och fönster. Gamla stans gränder och Marieviks postmoderna stil har inspirerat delar av kontorets design.

Designbyrån Merry Monday, ledd av kontorscurator Mia Öhrn och inredningsdesigner Lena Nyholm, har utvecklat det nya kontoret. Arbetet inleddes med en strukturerad framtidsstudie och skapandet av en prototyp för framtidens kontor. Målet var att skapa en plats som speglar bolagets anda och kultur, med fokus på både fysiskt och psykiskt välmående.

 – Dagens kontor behöver vara en plats som man vill åka till, som man längtar till! Självklart behöver då utformning, funktion och design anpassas för att kontoret ska bli en plats som människor vill vara på. Vi har lagt stor vikt vid att skapa en öppnare, nytänkande arbetsplats, där det ska vara enkelt att mötas och att samarbeta, men där möjligheten till arbetsro också finns. Vi har därför utformat olika arbetsmiljöer för olika typer av arbete, säger Hanna Mossfeldt, arbetsplatsstrateg på AMF Fastigheter och ansvarig projektledare för flytten.

b
Solen Köket. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Solen Köket. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Solen Köket. Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne
b
Nya kontoret. Foto: Foto: AMF Fastigheter/Peter Kardne