Sex projekt vidare för bästa ljusdesign i Sverige

Vinnarna kommer att koras på Ljusdagen den 3 september på Münchenbryggeriet i Stockholm. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2023. Bild: Belysningsbranschen

Sex projekt har kvalificerat sig till finalen och har nu möjlighet att bli utsedda till årets bästa ljusdesignprojekt i Sverige. Tre projekt tävlar i exteriörklassen och tre i interiörklassen.

Årets tävling håller en hög standard och visar upp en imponerande bredd av kreativitet och yrkesskicklighet. De nominerade projekten, spridda över landet, illustrerar den mångfald och talang inom svensk ljusdesign.

I utomhusklassen tävlar två broar och ett torg om segern. Hisingsbron och Kalixbron har båda blivit landmärken i sina städer tack vare sina skickliga ljussättningar. I Eslöv har torget förvandlats till en levande oas där ljuset kompletterar den vackra utformningen och skapar stämning och trygghet.

De tre interiörprojekten som nått finalen inkluderar Advokatbyrån Cirios nya kontor i det tidigare brandhärjade kvarteret Vildmannen 7, Nellys Flagship Store i Stockholm och restaurang Vyn på Österlen, drivet av stjärnkocken Daniel Berlin. Belysningen i samtliga tre projekt lyfter fram miljön, profilerar företagen och skapar stämning på ett utomordentligt sätt.

Syftet med den årliga tävlingen är att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering och det bästa inom ljusdesign i Sverige. Juryn bedömer olika aspekter såsom visibilitet, estetik, funktion, teknik och miljö, samt projekten komplexitet, belysningsidé, genomförande och det slutliga resultatet.

Vinnarna Koras på Ljusdagen i Stockholm den 3 september på Münchenbryggeriet i Stockholm. Projekten som tävlar är de som färdigställdes under 2023.

Finalisterna i interiörklassen:

Advokatbyrån Cirio i Kv. Vildmannen, Stockholm
Under konceptet ”Nya arketyper” lyckas man i Vildmannen 7 förena tidlös, formell estetik med en modern och tillgänglig atmosfär.
Hyresgästen
Beställare: Cirio
Ljusdesign: Node ljusdesign, Peter Nilsson
Arkitekt och inredningsarkitekt: Studio Stockholm Arkitektur, Marco Checci, uppdragsansvarig arkitekt

Fastighetsägaren
Beställare: Hufvudstaden
Ljusdesign: Light Bureau, Andreas Almstedt
Arkitekt: Station Arkitekter, Tomas Kempe, ansvarig arkitekt

b
Advokatbyrån Cirio/Kv. Vildmannen, Stockholm är ett av de fem projekt som har chansen att vinna Svenska Ljuspriset i interiörklassen. Foto: Per Kristiansen

Nelly Flagship Store, Stockholm
2023 tog Nelly steget från e-handel till sin första fysiska butik för att möta kunderna. Det är en kulturminnesmärkt butikslokal på totalt 500 kvadratmeter på Drottninggatan i Stockholm där man översatt varumärket till en butiksupplevelse.
Beställare: Nelly NLY
Ljusdesign: ITAB
Arkitekt och inredningsarkitekt: Electric Dreams

b
Nelly Flagship Store, Stockholm. Foto: Fredrik Sweger

Vyn Restaurant, Brantevik
Med en vy över Östersjön har krögaren Daniel Berlin skapat ett kulinariskt upplevelsecenter som har två Michelinstjärnor och aspirerar på att bli en av de bästa i världen. Ljussättningen lyfter fram materialen som är hämtade från närområdet.
Beställare: Daniel Berlin och Fastighets AB Jard
Ljusdesign: PR Design, Peter Rosenqvist
Arkitekt och inredningsarkitekt: Fojab, Lisa Mannheimer
 

b
Daniel Berlins restaurang Vyn i Simrishamn är ett av de projekt som tävlar med sin ljusdesign om Svenska Ljuspriset i år. Foto: Lasse Olsson

Finalisterna i exteriörklassen:

Hisingsbron - Arpeggio, Göteborg
Hisingsbron sträcker sig över Göta älv och ersätter den tidigare Götaälvsbron, som 2013 konstaterades vara i alltför dåligt skick för att renoveras. Tack vare ljussättningen har bron nu bron blivit ett landmärke i Göteborgs stadsbild.
Beställare: Stadsmiljöförvaltningen, Göteborgs stad
Chefsdesigner: Kai Piippo, Light Bureau
Ansvarig programmering: Fredrik Winqvist, Light Bureau
Uppdragsledare: Daniel Valentin, Lightwise
Arkitekt: Dissing + Weitling Architecture

b
Ett av de tävlande projekten om Svenska Ljuspriset Exteriör i år är Hisingsbron i Göteborg. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup

Kalixbron, Kalix
Kalixbron har utformats som en port till tätorten. Gestaltningen har anpassats till älvrummet, stadsbilden och kulturmiljön, där ljuset framhäver bron som ett landmärke.
Beställare: Trafikverket
Ljusdesign: Sweco, Caroline Zima, ansvarig ljusdesigner, Carl Martinsson och Tobias Andersson (inriktning)
Arkitekt: Sweco, PeGe Hillinge, ansvarig arkitekt, Malin Landh, handläggande arkitekt, Malin Mirsch, medverkande arkitekt
Landskapsarkitekt: Ylva Thomasdotter

b
Kalixbron. Foto: Svenska Ljuspriset

Stora torget, Eslöv
Vid en ombyggnation har torget förvandlats till en oas med vatten och grönska, samtidigt som det finns plats för liv och rörelse. Ljuset lyfter fram utformningen och gör den till en totalupplevelse dygnet runt.
Beställare: Eslövs kommun
Ljusdesign: Light Bureau, designansvarig och projekterande ljusdesigner: Frida Nordmark
Landskapsarkitekt: Sydväst Arkitektur och Landskap, Niklas Bosrup (ansvarig)

b
Stora torget i Eslöv tävlar om Svenska Ljuspriset Exteriör 2024. Foto: Werner Nystrand