Play with fire och den uråldriga eldslukaren - Mangiafuoco

Design duon Zanellato/ Bortotto Foto: Mattia Balsamini. Mangiafuoco. Foto: Studio Nuvole

Vid NYCxDesign Festival deltog Patrizia Moroso nyligen i en diskussion med Zanellato/Bortotto och Max Frazer från Dezeen. De presenterade den nya bordskollektionen Mangiafuoco som är inspirerad av gamla glasyrbränningstekniker. Diskussionen hölls i Morosos flaggskeppsbutik på Madison Avenue, i New York.

Den gamla tillverkningstekniken har en historia som sträcker sig långt tillbaka och fortsätter att vara relevant även idag. 

Som en del av lanseringen presenterade Moroso "Play with Fire", en diskussion mellan konstnärlig ledare Patrizia Moroso och designerna Zanellato/Bortotto, modererad av Max Frazer, redaktionschef för Dezeen.

Diskussionen "Play with Fire" ägde rum  Morosos flaggskeppsbutik på 105 Madison Avenue där de tillsammans utforskade den sekelgamla sedvänjan med glasyrbränning. Zanellato/Bortotto, en studio från Treviso, har nu återupplivat metoden och glasyrbränningen används nu för att dekorera de nya borden i Mangiafuoco-kollektionen.

b
Pågående arbete. Foto: Zanellato/Bortotto/Moroso
b
Den emaljerade ytan får en mängd oanade nyanser, som uppstår genom att blanda och överlappa glaspulver och strikt följa ugnstiderna som krävs. Foto: Zanellato/Bortotto/Moroso

Mangiafuoco som är italienska för eldslukaren är en serie bord som tillverkas av koppar och täcks med glaspulver som sedan bränns vid hög temperatur. Detta resulterar i en bred färgskala samtidigt som metallen förblir intakt. Denna teknik används för att skapa möbler med en distinkt handgjord karaktär.

"Av alla konstarter känner jag ingen som är mer äventyrlig, osäker eller ädlare än de som använder eld." Så uttryckte Paul Valéry sin hyllning till de konstnärer vars verk styrs av en process lika oförutsägbar som dess främsta element: elden. 

b
På de två runda soffborden är den breda emaljerade ytan korsad av en mängd oförutsägbara nyanser. Foto: Zanellato/Bortotto/Moroso
b
Design av Zanellato e Bortotto. Foto: Zanellato/Bortotto/Moroso

 

 

b
Mangiafuoco av Zanellato Bortotto. Foto: Joel Mathias Henry
b
Patrizia Moroso Foto: Gionata Xerra Studio