Faye Toogood hyllas på Stockholm Furniture Fair 2025

Faye Toogood Foto: Genevieve Lutkin

Faye Toogood har utsetts till Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair 2025 och ska skapa en stor installation i mässans entréhall.

Faye Toogood, känd för sitt arbete inom olika kreativa fält, är vald till den tjugonde Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair. Hennes installation i entréhallen kommer att sätta tonen för mässan, som i år fokuserar på det mångfacetterade designlandskapet.

b
Den brittiska formgivaren Faye Toogood. Foto: Genevieve Lutkin

En Visionär Inom Design

Stockholm Furniture Fair betonar att Toogoods konstnärliga vision och unika syn på design är i linje med mässans ambition att utforska alla kreativa uttryck. Hennes installation förväntas bli en central del av evenemanget och locka besökare från hela världen.

– Det är en ära att bli inbjuden till Stockholm Furniture Fair. Jag tror att kreativitet är den sammanhållande länken som kan förena oss alla. Jag vill fira tänkande och skapande, konstnärer och hantverkare, säger Faye Toogood.

Designern är känd för att utmana designnormer och har byggt en karriär utan traditionell utbildning. Hennes verk finns på museer som Vitra Design Museum, Philadelphia Museum of Art och National Gallery of Victoria. Hon har skapat samtida klassiker som Roly Poly Chair och samarbetat med varumärken som Tacchini, CC-Tapis och Poltrona Frau.

b
Roly Poly Chair. Foto: Wikimedia Common

Hon grundade sin studio i London 2008 och 2013 anslöt sig hennes syster Erika, en utbildad mönsterkonstruktör. Tillsammans lanserade de en kollektion ytterplagg inspirerade av olika yrken, vilket blev grunden till varumärket Toogood. Hennes arbete spänner över produkt- och inredningsdesign till konst och mode, och hon vägrar att begränsas av en enda disciplin.

Studion är en samlingspunkt för kreatörer som arkitekter, skulptörer, möbeltillverkare och illustratörer, vilket möjliggör en rik korsbefruktning av idéer i varje projekt.

b
Faye Toogoods Cloak Room i London. Foto: Wikimedia Common

Historik och Betydelse

Att välja Toogood som Guest of Honour understryker mässans engagemang för att lyfta fram olika perspektiv inom design. Hennes gränslösa kreativitet förväntas prägla 2025 års upplaga av Stockholm Furniture Fair och inspirera både besökare och utställare.

Tidigare Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair inkluderar Patricia Urquiola, Ronan och Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini, Ineke Hans, Sir Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé, Oki Sato (Nendo), GamFratesi, Ilse Crawford, Barber & Osgerby, Jaime Hayon, Paola Navone, Neri&Hu, Doshi Levien, Front och Formafantasma.