Carl Hansen & Søn lanserar Børge Mogensens BM0057 Sideboard

BM0057 Sideboard. Foto: Carl Hansen & Søn

Sedan 2018 har Carl Hansen & Søns kollektion inkluderat möbler designade av Børge Mogensen (1914–1972). Nu introducerar det danska möbelföretaget BM0057 Sideboard, formgivet 1957.

Sideboardets design kännetecknas av hantverk i ek och mässing, där Mogensen strävade efter att undvika en överdådig stil. Han skapade balans genom att låta materialen tala för sig själva och istället betona funktionella detaljer.

b
Möbelsnickeri i ek och mässing. Foto: Carl Hansen & Søn
b
Möbeln har dubbla beslag och dörrar, för att se bra ut från alla vinklar. Foto: Carl Hansen & Søn

Børge Mogensen formgav sina möbler med vardagslivet i åtanke. BM0057 Sideboard är utformat för att rymma en servis för tolv personer och kan sättas ihop med flera enheter för större förvaring. Skruvarna i mässingsbeslagen är riktade inåt för att skapa ett symmetriskt mönster. Möbeln innehåller två flyttbara hyllplan och två lådor. Lådorna har tappfogar och avsmalnande sidopaneler, vilket ger dem en enkel och stabil form.

BM0057 Sideboard är tillverkat på Carl Hansen & Søns fabrik i Gelsted, Danmark. Möbeln monteras för hand och kräver noggrann hantering av dess tappfogar, fasade fogar, beslag och dörrar. Detta säkerställer att möbeln är estetiskt tilltalande från alla vinklar, även bakifrån.

Möbeln är ett exempel på Børge Mogensens designfilosofi, där enkelhet och funktionalitet står i centrum.

b
Børge Mogensen ville även att skruvarnas huvud skulle peka in mot mitten på mässingsbeslagen, för att skapa ett symmetriskt mönster i en nödvändig funktion. Foto: Carl Hansen & Søn
b
Foto: Carl Hansen & Søn