Ny kollektion från Kasthall och Cecilie Manz

Spire i kulören Rimfrost. Foto: Kasthall

Designer Cecilie Manz har skapat Kasthalls nya mattkollektion, Landskab. Kollektionen kombinerar stilren design med Kasthalls hantverkstradition.

Kollektionen består av fyra mattor: två slätvävda och två handtuftade. Manz har använt linnegarn, ett material som ger en speciell ljushet och reflektion på textilens yta.

"Jag tycker att linne är ett av de vackraste material som finns – blygsamt men ändå elegant förfinat. Även i små mängder ger det en vacker ljushet och reflektion på textilens yta," säger Cecilie Manz.

b
GRYN i kulörerna Öresund & Strå. Foto: Kasthall

"Jag vill veta var och hur saker görs. Det är också den inspirerande delen för mig, att få lära mig något nytt, att vara nyfiken och verkligen grotta ner mig. Jag gillar de små tekniska detaljerna i vävningen. Det är fascinerande hur en enda tråd kan förändra färgens nyans, djupet, allt. Det kan låta tekniskt, men det är precis vad den här kollektionen handlar om," förklarar Manz och fortsätter:
"Det faktum att Kasthall har all produktion in-house i Kinna, där allt fortfarande tillverkas, är en unik fördel för en designer. Kommunikation och feedback är direkt, omedelbar och exakt, vilket möjliggör snabb experimentering och testning", förklarar Manz.

b
Ålegræs i kulören Kalk. Foto: Kasthall

Variationer i textur och färg

De slätvävda mattorna, Gryn och Korn, beskrivs av Manz som "väldigt tunna, täta, torra och hårda som knäckebröd" respektive "grövre, robusta och tjocka." De handtuftade mattorna, Spire och Ålegræs, har olika texturer och höjder, vilket ger dem unika uttryck.

"Naturen spelar alltid en roll, ofta omedvetet. Jag älskar att vistas i naturen, så det påverkar naturligtvis mitt arbete. Kollektionen heter 'Landskab' som en referens till mattornas olika texturer, färger och höjder," säger Cecilie Manz. Kollektionens lugnande färgpalett är en delikat balans av dämpade, mjuka toner, med namn som Øresund, Kalk, Rimfrost, Strå, Klint och Salvie" säger Manz.

Subtil färgpalett

Kollektionens färgpalett består av dämpade, mjuka toner med namn som Øresund, Kalk, Rimfrost, Strå, Klint och Salvie.

Färgerna valdes för att ge en subtil färgupplevelse – inte för starka eller högljudda. Ofta behövs det inte mycket färg för att uppfattas som färg. Jag gillar att arbeta med nyanser däremellan. Är Salvie grön eller grå med en touch av grönt? Det beror på sammanhanget och vad man vill framhäva," tillägger Manz.

b
Ålegræs i kulören Salvie. Foto: Kasthall
b
Spire i kulören Rimfrost. Foto: Kasthall

 

b
Korn i kulören Strå. Foto: Kasthall