Designikonen Agostino Moroso har gått bort

Agostino Moroso, Foto: Moroso Spa

Design- och möbelföretaget Moroso meddelar att grundaren av företaget, Agostino Moroso, nyligen har gått bort.

Agostino Moroso, född den 28 augusti 1930 i Tricesimo, provinsen Udine, var en framstående entreprenör inom italiensk möbeldesign. Han startade sin karriär som anställd i en tapetserarverkstad och grundade 1952, endast 22 år gammal, sitt eget tapetserarverkstad tillsammans med sin unga hustru Diana. Detta var början på vad som skulle bli en internationellt erkänd möbelfirma.

Efter andra världskrigets förstörelse var efterfrågan på kvalitetsmöbler hög i Italien. Agostino och Diana tog tillfället i akt och byggde upp en verksamhet som snabbt blev känd för sina högkvalitativa soffor och fåtöljer. Deras företag utvecklades från en liten hantverksverkstad till en medelstor industri, tack vare deras innovativa produktionstekniker och starka gemenskap med lokalsamhället.

Agostino valde att stanna kvar i Italien när många andra sökte lyckan i Nordamerika. Detta beslut visade hans och Dianas djupa band till hembygden Tricesimo och regionen Friuli.

Företaget Morosos historia präglas av starka rötter och nära relationer med både anställda och kunder. Denna förbindelse stärktes ytterligare när företaget steg in på den internationella designscenen.

Under hela sitt liv strävade Agostino efter excellens och en etisk företagskultur präglad av respekt, ärlighet och transparens. Hans arbete har varit en inspiration för många och hans arv lever vidare genom barnen Roberto och Patrizia. De fortsätter att leda företaget i en anda av innovation och hållbarhet, redo att möta framtidens utmaningar.

År 2021 hedrades Agostino Moroso med hedersmedborgarskap i Tavagnacco för sina insatser och sitt livslånga engagemang för regionen.

Begravningen för Agostino Moroso äger rum den 27 juni klockan 15:00 i Tricesimos katedral. Företaget kommer att hålla stängt denna dag för att hedra sin grundare.