Carl Hansen & Søn utökar med Hans J. Wegner och Henning Koppels designklassiker

Hans J. Wegners Opala och The Pendant. Foto: Carl Hansen & Søn

Carl Hansen & Søn utökar sin kollektion med klassiska lampor av Hans J. Wegner och Henning Koppel, däribland den ikoniska Pendant-lampan och Opala-serien.

Hans J. Wegner är främst känd för sina stolar, men hans arbete men han experimenterade också med lampor och belysning. Pendant-lampan från 1962 och Opala-serien från 1973 ingår nu i Carl Hansen & Søns sortiment. Samtidigt introducerar företaget BUBI-lampan, designad av den danske formgivaren Henning Koppel 1972.

Pendant-lampan

Pendant-lampan, designad av Hans J. Wegner 1962, kännetecknas av sin enkla konstruktion och kombination av mjuka former och industriell design. Handtagen fungerar både som dekorativa element och som justeringsverktyg, vilket möjliggör anpassning av lampans höjd utan att beröra skärmen. 

b
The Pendant designades 1962 av Hans J. Wegner. Foto: Carl Hansen & Søn
b
Lampans upphängning, som förbinder skärmen med lampsockeln, fungerar även som handtag och möjliggör justering av lampan utan att behöva röra vid skärmen. Foto: Carl Hansen & Søn

Opala-serien

Opala-serien, skapad av Wegner 1973, har en futuristisk design med en stor, cirkulär lampskärm. Samma form används för både golv- och bordslampor, med olika skärningar för att passa respektive modell. 

b
Avsikten var att använda samma form för att tillverka skärmar till både golvlampor och bordslampor. Foto: Carl Hansen & Søn
b
Opalas bords- och golvlampa är asymmetriskt skurna. Foto: Carl Hansen & Søn
b
Opala-serien, skapades av Hans J. Wegner 1973. Foto: Carl Hansen & Søn

BUBI-lampan

BUBI-lampan, designad av Henning Koppel 1972, är ett exempel på Koppels skulpturala och lekfulla designspråk. Inspirerad av barnbarnets solhatt, består lampan av en metallöverdel i krom eller mässing och en droppformad underdel i opalfärgad akryl. Koppels konstnärliga inställning, med fokus på design snarare än funktion, är tydlig i BUBI-lampans svängda linjer. 

b
Lampan är inspirerad av barnbarnets solhatt. Foto: Carl Hansen & Søn
b
Koppel designade Bubi-lampan 1972. Foto: Carl Hansen & Søn