LEDARE - Gränslösa ekologiska multifunktionella…

Bildkälla: Photowall

Inredningstrenderna 2023 fokuserar på naturvänlig inslag, mjuka övergångar, dramatiska dekorationer och gränsöverskridande planlösning. De inkluderar inte bara utformningen av våra hem utan också hur vi vill leva och umgås. Här listar Modern Interiör de tio hetaste trenderna inför det kommande året.

 1.  Välmående. Betoning på friskvård med en miljö och inredning som underlättar och främjar ett hälsosamt liv är på stark frammarsch. Att inreda hemmet mer för våra egna behov och mindre för att visa upp en perfekt bild för vänner och besökare.
   
 2.  Retro-deco. Minimalismen och de rena helt avskalade ytorna är på väg bort för att istället ersättas med inredning som hämtar inspiration från tillbakablickar, speciellt mot 1920-talets art deco-stil, med dramatiska accenter, symmetri och geometriska mönster.
   
 3.  Individuella kontoret. Oavsett om det gäller den egna vrån för studier eller den externa arbetsplatsen kommer de att kännetecknas av personlighet och bekvämlighet, kombinerat med inredning och detaljer som påverkar både hälsa och produktivitet i positiv riktning.
   
 4.  Multifunktioner. Skräddarsydda interiörer som allt mer anpassas för såväl vardagsaktiviteter som underhållning och träning. Många experter tror på ökat sug efter påkostade spel- och filmsalonger, lyxiga dusch- och avkopplingsrum, bastur och hemmagym.
   
 5.  Ljusoptimering. Ännu en trend som gynnar hälsan är inredning som strävar efter att maximera dagsljusinsläpp. Stora fönster och refleḱterande ytor som ger naturljus fritt inflöde i hemmet. Vetenskapliga studier visar att naturligt ljus kan förbättra vårt humör och vår koncentrationsförmåga.
   
 6.  Naturnära. I takt med att inslag av ekodesign blir allt mer framträdande rör sig interiören bort från färger som känns alltför konstgjorda, mot mildare nyanser som inte upplevs lika påträngande. Samtidigt växer trenden att integrera utomhus- och inomhusmiljöer, med exempelvis skjutdörrar och inglasade uteplatser.
   
 7.  Havstoner. Enligt färgspecialisten Pantone kommer 2023 att präglas av toner med blått och grönt; som de turkosa verdigris och tranquil blue, samt den blålila digital lavender. Olika blandningar av blått som passar på allt; textilier, möbler, tapeter, väggfärg och badrumsinredning.
   
 8.  Recycling. Inriktningen mot hållbart och återanvändning fortsätter och blir tydlig även gällande materialval och vad som är ekologiskt tillverkat och biologiskt nedbrytbart när det kommer till textilier, möbler och inredningsdetaljer.
   
 9. Inomhusträdgård. Samtidigt som uppdelningen mellan inne och ute blir alltmer diffus blir trenden med större inomhusväxter starkare. Inglasade uteplatser kan förvandlas till växthusliknande miljöer som delvis fortsätter in i hemmet och integreras som en del av inredningen.
   
 10.  Smart planlösning. Enkel rogivande, öppen och flytande rumsplanering med lite större distans mellan hemmets olika avdelningar bidrar till en positiv frihetskänsla. Färre men noga genomtänkta dekorativa inslag som fungerar antingen i symbios med eller som kontrast till hemmets möblering och färgskala.

bild
WILLEAM VENDEL