Guldtonad glamour inramad av hänförande natur

Foajén. Mattan är från Ikea och lampor ”Brass” från Nordiska Kompaniet. Foto: Johanna Salmi

Den lilla gränsstaden Haparanda i Norrbotten är hem för Norra Finans nya huvudkontor som präglas av en lyxig men samtidigt påtagligt hemtrevlig och mjuk stämning.

 

b
Jaakko Vainios signaturtrappa har en ljusslinga i varje trappsteg som lyser på trappsteget under och ger ett guldskimmer. Foto: Johanna Salmi

Text: Susanne Ringheim Kilje

 

b
Foajén. Mattan är från Ikea och lampor ”Brass” från Nordiska Kompaniet. Foto: Johanna Salmi

Med sina influenser från art deco har husets utsida väckt en del uppståndelse i lilla Haparanda. Det är inte tal om annat än att både utsidan och insidan är uppseendeväckande, med en helt speciell design.

- Vissa undrade om det skulle byggas en moské, haha, säger Johanna Salmi, marknadschef för Norra Finans, och fortsätter:

- Också invändigt är det mycket färg, med grundtoner från vår logotype i mörkblått och guld. Orientaliska mattor i rött och ett svart marmorgolv med guldstänk, sammetsgardiner och mycket trä skapar en hemtrevlig känsla tillsammans med belysningen i art deco-stil som är en symbios av geometriska former och glamour.

Inredningen förenar art deco med tornedalska influenser. Rika färgkontraster med tonvikt på guldelement går igen i hela kontoret. Öppna kontorsytor har kombinerats med sittlounger och tre konferensrum för att lokalerna inte ska kännas som ett kontor. De stora fönstren vetter mot Torneälven, med Finland synligt på andra sidan.

 

b
Både gardinerna och de sammetslika kuddfodralen är sydda på beställning av en sömmerska i den finska grannstaden Torneå. Foto: Norra Finans

- Vi får ofta besökare från de andra kontoren. Det är viktigt att de upplever att det finns plats för dem och att de känner sig bekväma, säger Johanna.

Även konferensrummen, med inredning från Johanson design, har utformats för att vara inkluderande. Trapetsformade bord gör att alla kan se varandra, även personer som deltar digitalt. Det stora konferensrummet och det lilla delas av med en vikvägg som kan öppnas när utrymmet inte räcker till.

Gula stolar i sammet i konferensutrymmet för tankarna till guld, en ton som tas upp både i belysning, textilier och i det mjuka träet i inredningen. Andra våningsplanet har ekgolv, men den kanske mest slående träinstallationen är trappan mellan våningsplanen. Den är designad av Haparandabon Jaakko Vainio genom Trädesign Haparanda. En svarttonad spegel runt trappan framhäver belysningen. Spegeltemat går igen i receptionen som även den är Jaakkos verk. Den är byggd i samma stil som trappan, med detaljer infällda i träet. Receptionen speglar fasadens uttryck när man ser in utifrån.  
Ergonomi och bekvämlighet har stått högt på listan för en bra innemiljö. Ett exempel är att det finns en diskmaskin i konferensrummet så att man inte ska behöva springa upp med porslin till köket på andra våningen. 

b

 

b
Abstrakta guldfigurer och ”Knot Table Large  Decoration”. Knuten återkommer som mönster  i inredningen och ska föra tanken till gräns- överskridande. Foto: Johanna Salmi

Inredningsgrupp:
Johanna Salmi, Eva Törmänen och Riitta Pekkala (inredare)

Norra Finans:
Finansbolag som utvecklar och erbjuder tjänster som skapar bättre likviditet hos företag. Består av Norra Finans Sverige AB, Norra Finans Oy i Finland och Norra Finans Inkasso AB. Koncernen har 60 anställda.

 

b
Utsikten över Torne älv blir en integrerad del av inredningen. Ett starkt ljusinsläpp från stora fönster bidrar till helheten genom att spegla sig inomhus på olika sätt utifrån årstid. Foto: Johanna Salmi