Foscarini startar projekt tillsammans med välkända kreatörer

Foto: Foscarini

Under 2023 startar Foscarini ett kreativt onlineprojekt i sina sociala kanaler. Välkända och aktuella kreatörer har bjudits in för att tolka Foscarinis kollektioner genom olika konstuttryck. Projektet startades i januari och pågår under hela 2023. Projektets första kreatör är Luca Font som presenterar illustrationer inspirerade av modernismen.

Foscarini söker ständigt originella och särskiljande lösningar – inte bara i sina produkter utan även i sin kommunikation. Därför har Foscarini bestämt sig för att ompröva den traditionella kommunikationen i sociala medier, genom att förvandla sitt Instagram-konto till en virtuell plattform för välkända och nya digitala kreatörer. Målet med att överlåta plattformen till kreatörerna och konstnärerna är att bjuda på överraskningar, inspiration och glädje.

bild
Foto: Foscarini

Projektets uttryck skiftar ständigt och beskrivs som kalejdoskopiskt, där internationella konstnärer och innehållskapare med olika bakgrund från digital konst, fotografi, illustration och motion art har bjudits in för att på ett lekfullt sätt tolka Foscarinis belysningsprodukter. På så vis blir projektet ett sätt att undersöka innebörden av kreativ frihet, genom de bilder, animationer och videor som får plats i ett nutida och aktuellt forum för kommunikation

– Foscarini är en plats för snabbt växande idéer, nyfikenhet, experimentlust och erfarenhet. Vi letar efter en annorlunda kommunikation för våra sociala mediekanaler med hänsyn till mediets begränsningar och egenskaper, samtidigt som vi vill ge plats för stimulerande kreativitet och utbyte av kunskap. Detta digitala projekt kommer ge utrymme för att med hjälp av visuella intryck, där ljuset står i huvudfokus, upptäcka idéernas kraft, säger Carlo Urbinati, VD och grundare av Foscarini.

bild
Foto: Foscarini

Luca Font är skribent, illustratör och tatuerare. Han är bosatt i Milano och New York – staden där graffitikonsten föddes på allvar. I några av de första verken av Font är inspirationen hämtad från hans passion för just graffitikonsten. Den visuella värld som Luca Font skapar har synliggjorts på flera olika objekt som tågvagnar, väggar, papper, samt som digital konst och tatueringar. Stilen som Font visar upp reflekterar ett öga för abstraktion och grafisk design.

bild
Foto: Foscarini

I sina kreationer kombinerar han minimalism och uttrycksfull kreativitet, och i projektet med Foscarini vill Font framhäva ljuset och lampornas roll i rummet under dygnets olika timmar. De sex illustrationerna bildar abstraktionen av ett dygn, där hemmet utvecklar sin egen karaktär.

Det första projektet som presenteras är skapat av den mångsidiga italienska konstnären Luca Font, som presenterar en originalserie av illustrationer inspirerade av modernismen.

bild
Foto: Foscarini

– I detta projekt för Foscarini har fokus varit att visa ljusets betydelse i förhållande till utrymmen, inte bara under natten när ljuset uppenbarligen är artificiellt, utan även på dagtid då lamporna går in i en annan dimension som designobjekt. Ljus och lampor från Foscarini blir två faktorer som på olika sätt – beroende på tidpunkt – bidrar till att definiera hemmets personlighet och de som bor i hemmet, säger Luca Font.

Näst på tur att presentera sitt bidrag till projektet är den internationellt kända illustratören Avinoam Bar, även känd som Noma Bar. Med sitt ursprung från Israel och med verk som befinner sig i skärningspunkten mellan illustration, konst och grafisk design har Foscarinis ikoniska lampor blivit huvudkaraktärer i Noma Bars kreativa universum av minimalistiska bilder.

bild
Foto: Foscarini

Noma Bar är en mästare på att tolka de negativa utrymmena och konstverken har en häpnadsväckande enkelhet samtidigt som de når flera nivåer av tolkning med spännande detaljer. Noma Bars kreationer har tidigare visats i flera tidskrifter, omslag och magasin, som The New Yorker, The New York Times, The Economist, Internazionale, Wallpaper*, Esquire och The Guardian, för att nämna några.

Senare under året presenteras konst av Federico Babina, Oscar Pettersson, Alessandra Bruni, och många andra.Projektet startade i januari på Foscarinis Instagram-konto och pågår under hela året.