Fritz Hansen presenterar den ikoniska fåtöljen Carimate

Foto: Fritz Hansen

Fritz Hansen presenterar den ikoniska fåtöljen Carimate från 1959 i en exklusivt numrerad jubileumsutgåva för att fira fåtöljens legendariske formgivaren Vico Magistrettis 100-årsdag. Vico Magistretti formgav ursprungligen Carimate för golfklubben i Como med samma namn, och fåtöljen står sig än idag som en modern klassiker. Med sin enkelhet förenar Carimate det lantliga och enkla med storstadens intensitet. 

 

bild
Vico Magistretti föddes den 6 oktober 1920 i Italien. Både Magistrettis far och farfar var välkända arkitekter och involverade i stora prestigefyllda projekt, vilket kom att prägla även Magistrettis yrkesval. Idag anses han vara en av grundarna av italiensk formgivning som vi känner den och hans obevekliga filosofi löd: ”det finns inga ursäkter för en dålig design”. Med sitt experimentella och harmoniska formspråk sträcker sig listan av projekt lång – från arkitektoniska fasader till konceptuella inredningsdetaljer. Foto: Fritz Hansen

— Carimate är en unik stol med otroligt mycket personlighet och närvaro – en ikon som står utmärkt både på egen hand eller i grupp runt ett matbord, säger Christian Andresen, designchef på Fritz Hansen.

 

nya
Foto: Fritz Hansen

Jubileumsutgåvan av stolen är en hommage till Magistrettis långa och hyllade designkarriär. Stolsitsen är inspirerad av originalet och dess estetik, men utan den materialnedbrytning som associeras med halm, som användes i de första upplagorna. I stället har Fritz Hansen använt 110 meter handvävt, ekologiskt och GMO-fritt europeiskt lin för att framställa sitsen på Carimate. Ramen är tillverkad i FSC-certifierad björk från hållbara skogar, där mindre justeringar från originalet har gjorts på sitsens höjd och stolsryggen för att ge optimal komfort. Dessutom har Fritz Hansen försett varje stol med en unik numrerad mässingsbricka under sitsen.