Sju finska designvarumärken visar upp sig under Stockholm Design Week

Foto: Fintastic

Finland har många starka varumärken inom design, men flera av dem är okända utanför landets gränser. Med utställningskonceptet Fintastic blir det ändring – Fintastic presenterar under Stockholm Design Week sju utvalda finska designföretag för den svenska marknaden.

Fintastic har samlat ihop sju finska varumärken – Cover Story Paint, Finarte, Woodio, Vieser, Johanna Gullichsen, Ornäs och formgivaren Hanna Anonen – som tillsammans ställs ut på den finska ambassadörens residens under Stockholm Design Week 2022. Samtliga varumärken visar upp sina mest aktuella och intressanta produkter just nu. Curator för utställningen är den svenska stylisten Annika Kampmann.

”Vi är mycket glada över att få vara med och presentera ny, finsk design till en svensk publik. Design är ett av de kulturella områdena som Finland är absolut mest känt för i Sverige, men många känner bara till de äldre finska klassikerna. Nu hoppas vi att designintresserade svenskar även upptäcker våra samtida formgivare och företag som ju jobbar på en mycket hög nivå,” säger Elna Nykänen Andersson, press- och kulturråd på Finlands ambassad i Stockholm.

Projektet har skapats av Heli Thorén, en finsk kommunikationskonsult från Moon Shooters, och James Stokes, en fotograf som bor i Sverige. Stockholm är den första anhalten för utställningen – därifrån fortsätter Fintastic till andra länder med ett nytt utseende och en ny konstruktion.

Cover Story - Plastfria färger i exceptionella nyanser. "Vi tror att nyansen på väggarna är det viktigaste inslaget i inredningen, och eftersom det är krävande att hitta den perfekta nyansen är vår färgkarta noggrant och professionellt utvald. På så sätt är var och en av våra nyanser helt rätt, och det finns inga fel alternativ."

Hanna Anonen - Hanna Anonens verk upprätthåller bilden av finsk modern design och har fått en internationell uppmärksamhet. Hanna Anonens stil är djärv och unik, och har gett henne uppdrag för många finska varumärken.

Johanna Gullichsen - Johannas företag, Johanna Gullichsen Oy Ab, grundat 1989, tillverkar vävda textilier och heminredning av högsta kvalitet. Produkterna i grafiska mönster och vackra strukturer tillverkas lokalt och hållbart. De säljs i egna butiken i Helsingfors och via nätet.

Ornäs - Genom att gynna hållbarhet framför passerande trender fortsätter Ornäs att gå sin egen väg i finska designpionjären Carl-Gustaf Hiort af Ornäs fotspår. Ornäs delar hans passion för kvalitet, konstnärlig ambitiös design, estetik och hantverk, in i minsta detalj.

Vieser - Vieser grundades 1973 i Kauhajoki i Österbotten av Erkki Jyllilä, och är ett finskt familjeföretag som tillverkar och marknadsför golvbrunnar. Vi utvecklar ständigt nya produkter för att tillgodose kundernas behov med bästa möjliga lösningar. Vieser står för överlägsen kvalitet, funktionalitet och hållbarhet. Företaget satsar på produktdesign och hållbarhet för att erbjuda eleganta lösningar för moderna hem som samtidigt underlättar vardagen.

Woodio - Woodio är ett finskt inrednings- och designvarumärke som kombinerar de bästa nordiska designtraditionerna med användningen av hållbart och innovativt biomaterial. Formspråket för Woodios produkter i träflis är baserat på vårt nordiska arv "form följer funktion".