Joy Zandén för Mio – exklusiv kollektion

Foto: Mio

Mio för återigen vidare textildesignern Joy Zandéns mönsterskatt i en ny exklusiv inredningskollektion med mönstret Regnskog. 

Joy Zandén föddes 1922 och var som artonåring en av de första eleverna på Beckmans reklam- och designskola i Stockholm. Joy läste design och mönsterkonstruktion och blev sedan mönsterformgivare på en textilfirma och hennes uttryck var ett brett spektrum av konst, mode, reklam och teaterdekoration.

1951 åkte den unga Joy till New York med hopp om att sälja in sina mönster. Hon fick ingenting sålt och åkte besviket hem och gömde skisserna i en låda i källaren. Där blev de liggande i nästan 60 år tills dottern Jessica hittade dem och bestämde sig för att väcka liv i dem. Så fick Joy Zandén äntligen sitt genombrott - vid 94 års ålder och innan hon lämnade oss i april 2017 fick en lycklig Joy bevittna hur flera av hennes mönster trycktes upp på stora tapetvalsar. Tapetkollektionen kom att hyllas i designerkretsar världen över.

Våren 2019 fick Mio för första gången äran att föra Joy Zandéns mönsterskatt vidare. Ett år efter den första succékollektionen lanseras återigen en ny exklusiv inredningskollektion i mönstret Regnskog, nu i två nya färgställningar.