Offecct presenterar Maki - Japanskt och skandinaviskt förenas i minimalistisk mångfald

Foto: Offecct

Offeccts nya fåtölj Maki, designad av Jin Kuramoto, är som namnet antyder inspirerad av en makirulle – en okonventionell form som kräver Offeccts hantverkskompetens. Maki har en självklar närvaro och passar lika bra för sig själv som i kombination med flera fåtöljer. 

Maki inbjuder till ett aktivt och flexibelt sittande som gör det bekvämt och naturligt att växla position. Det uttrycksfulla ryggstödet fungerar också som stöd när du står vid fåtöljen. Det är enkelt att kombinera flera fåtöljer med varandra, antingen i raka rader eller med sitsarna vända åt olika håll.

– Begreppet ’mångfald’ är viktigt i den japanska kulturen, och var det även för mig när jag formgav Maki. Den har en stark och symbolisk form, samtidigt som den är flexibel i tillämpningar och funktioner. Fåtöljen kan användas för att arbeta, vila, mötas och vänta – som en ensam ikon med en stark personlig närvaro eller tillsammans i olika formationer, säger Jin Kuramoto.

Med sin innovativa form med en öppen hålighet i ryggen är Maki en stark karaktär som drar blickar till sig i alla rum. En framtida ikon, och ett självklart uttryck för både Kuramotos och Offeccts designidentitet. Fåtöljens formspråk är ett harmoniskt möte mellan skandinavisk och japansk designkultur, där det finns många beröringspunkter men också vissa skillnader. 

– Formen bygger på minimalism och rationalism, en designkultur som är gemensam för Japan och Skandinavien, medan användningsområdet expanderar mot en fri mångfald som efterfrågas allt mer i olika offentliga miljöer, säger Jin Kuramoto.