Salt Box Residence – prisbelönt strandhus i New Jersey

Bild: Parnagian Architects LLC

Översättning och redigering: Simon Matthis

Salt Box Residence är ett 222 kvadratmeter stort hus beläget i ett låglänt, översvämningshotad område i New Jersey. Kunden ville ha en varaktig ersättare till ett flergenerationshus som skadats oåterkalleligt under orkanen Sandy. Platsen ligger i änden av en liten halvö och vetter i väster till ett varv och en småbåtshamn, medan den i norr, söder och väster har vidsträckt utsikt över Barnegatbukten.

bild
Bild: Parnagian Architects LLC

Lokala bestämmelser för det tidigare huset satte begränsningar för uppförandet av Salt Box Residence, som fått en smal, rätlinjig form. Smärre interiöra förändringar i både plan och volym har skapat rum för både avkoppling och samvaro.

En mönstrad regnskärm, bestående av Atlantic White Cedar-brädor, skyddar utsidan. Cederträet har en naturligt grå kulör, vilket är subtilt designdrag för att få det att se ut som att det alltid varit där.

bild
Bild: Parnagian Architects LLC

Ett enda utomhusrum

Ett öppet vardagsrum, matsal och kök har planerats som ett enda "utomhusrum", med dubbelhöjd i volymen och glas från golv till tak, vilket fungerar inbjudande för att ta del av landskapet. Ett litet studiorum på andra våningen blickar ut över utrymmet nedanför och öppnar upp mot vyer bortom det. Variationer i regnskärmens porositet skapar ett livligt spel av ljus och skugga under hela dagen, samtidigt som den minskar den instrålande solvärmen i hela huset.

"Utomhusrummet" fungerar som en skuggig tillflyktsort i det vidsträckta saltmarsklandet. En fristående vedeldad spis har fått en framträdande plats mitt i rummet.

bild
Bild: Parnagian Architects LLC

Cederträet i exteriören följer med in i interiören som ett kontinuerligt ytskikt i taket. Vitt ekgolv och eksnickerier, vitmålade cementskivor och gipsskivor utgör huvuddelen av maerialvalen i interiören. Rader av solpaneler på taket ger byggnaden el och har med fördel planerats på den svagt lutande, plana takytan så att de kan dra nytta av omfattande, sydvästlig exponering för solen.

bild
Bild: Parnagian Architects LLC

”Byggnaden ligger väldigt trevligt i sin omgivning. Användningen av en skärmvägg som ett strukturerande element är mycket framgångsrikt utförd. Den är välproportionerad. Materialen är blygsamt utnyttjade. Jurymedlemmarna skulle vilja ha detta strandhus”, löd motiveringen när Panagian Architects vann juryns pris i tävlingen Architizer A+Awards.