Dörrarna öppnade till nya Clarion Hotel Draken

Den storskaliga drake av metallväv som hänger i taket har belysts med åttio strålkastare. Foto: Erik Nissen Johansen

På Järntorget i Göteborg har man nu öppnat dörrarna till nya Clarion Hotel Draken – en inspirerande plats som aspirerar till stadens nya kulturscen och möteshub. Här bevaras den K-märkta biografen Draken, som ligger mitt i hjärtat av hotellet. Inredningen är spektakulär och spelar en nyckelroll i hotellets inbjudande och kreativa miljö.

Text Sanna Kesselfors

b
Nöjespalatset Vågen har omvandlats till frukostmatsal. Foto: Erik Nissen Johansen

Bakom design- och inredningskoncept till hotellets publika delar, står den prisbelönta svenska designbyrån Stylt, som med ansvarig inredningsarkitet Anneli Suomalainen skapat en miljö trogen den kulturella och filmiskt anknutna grundidén.

- När vi arbetade med designen av Draken var det viktigt för oss att vara trogna kärnan i vår idé, med hotellet som en förstärkare för den lokala kulturen och att skapa utrymmen för dessa uttryck. Bland annat valde vi att ha två huvudentréer – en till vardagsrummet från Järntorgssidan och en mer spektakulär galaentré från älven, för tillfällen när röda mattan rullas ut. Eftersom biografen Draken, som gett hotellet dess namn även är huvudplats för Filmfestivalen, så har vi utformade ytor både för filmvisning, fest, intervjusoffor samt en minibiograf för testvisningar, berättar Anneli Suomalainen och fortsätter:

 -Vi vill att gästerna, som i en regisserad resa, i varje rum möts av något nytt. En plats där koncentrerat arbete och fest med vännerna skall kännas lika självklara.

Hos Brasseri Draken på plan 33, designat av Olsson Lyckefors, som även gjort hotellrummen, finner vi en riktig flygande drake, som tränger sig in genom restaurangen. Den skapades i en skissande dialog mellan inredningsteamet på Stylt och tillverkaren, Megalodon Creations, förklarar Anneli.

 

b
Brasserie Draken! Den spektakulära restaurangen 
och takbaren har en milsvidd utsikt över Göteborg. Foto: Tania Susulovska

 -Vi tecknade, modellerade och tog fram olika materialförslag, som de sedan satte samman i fullskala så vi kunde utvärdera känsla, funktion och upplevelse. Eftersom alla inblandade har konstnärlig bakgrund var det relativt smidigt att hitta rätt balans i form uttryck. Sedan hjälpte Simmons ljussättning draken att vakna till liv med sin glöd. Svårast var nog egentligen att få in den i hissen.

I entrén - från älvsidan hänger ännu en unik ljusinstallation.

-Att arbeta med dynamisk LED bestämdes här tidigt, men utformningen av armaturerna tog några vändor, med kreativ research tillsammans med Opoc och Simmons innan vi landade rätt i ett restmaterial från industrin. Något som annars bara hade blivit skrot fick nu ett nytt värde.

b
Hampus Simmons övergripande ambition med ljussättningen på Hotel Draken var att förmedla en varm känsla med en diskret allmänbelysning och primärt fokus på att belysa och framhäva konst och andra dekorativa element. Foto: Erik Nissen Johansen

Omsorg i detaljer ger ett genomarbetat uttryck

De dämpade bakgrundskulörerna bildar en sober fond som lyfter fram de olika möbelgruppernas individuella karaktärer och bjuder upp gästerna på scenen. Inramningen av scenfoton fångas upp i möblernas färgval så att gränserna blir flytande. Bäst upplevs detta i baren där en mer klassiskt utformad bar möts upp av en färgexplosion i möbler och muralmålning på motsatt vägg av lokala konstnärerna SCEB & Ollio.. Ytterligheterna möts.

-Omsorgen i detaljerna ger en genomarbetad klassisk känsla som vi bland annat lyfte i frukostrestaurangen, Vågen, som faktiskt är den gamla danslokalen med samma namn. Resultatet blev precis som vi tänkte även om saker naturligtvis ändrades längs vägen.

 

b
I Drakgången har perforerade stansar plåtar från fordonsindustrin använts i belysningslösningen. Foto: Erik Nissen Johansen

Kontraster har genomgående fått styra designval, berättar Anneli - dörröppningar samt siktlinjer har utnyttjats för att väcka nyfikenhet och locka gästerna vidare på upptäcktsresa genom rummen. Man har även tagit till vara och lyft fram detaljer som man hittat under bygget, som betongväggen med ingjutna reglar i lobbyn och tegelväggen i frukostrestaurangen. Mycket rekvisita kommer även från skattjakter i husets källare.

-Viktigt för mig som inredningsarkitekt och designer har varit att knyta an till tidlösa färger och detaljer med inspiration från gatan och omgivningarna. Lobbybutikens hyllor är t.ex inspirerade av Järntorgets stenläggning i granit. Hotell Draken ska stå för sig själv och ha en egen identitet oavsett trender på marknaden. Det scenografiska greppet gör att möbler och element kan flyttas runt och fortfarande fungera tillsammans.

- Designen är i stora delar den samma som vi tog fram till vårt första konceptförslag för fyra år sedan. Det blev en mycket mer utmanande resa än vad vi räknat med - men resultatet blev fantastiskt. 

 

b
Heurlins Sötsugen. En saltstänkt havsbistro med stort sötsug, likt en karamell . Foto:Pressbild