Upprustning av Dicksonska Palatset

Bild: Liljewall Arkitekter

Förberedelserna har pågått i skuggan av pandemin och nu är det äntligen dags för Dicksonska Palatset att få ny glans. Under tisdagen skrev fastighetsägaren Higab avtal med F O Peterson & Söner Byggnads AB som generalentreprenör för det stora upprustningsprojektet intill Avenyn. Nästa år öppnas palatsets dörrar för göteborgarna.

– Vi kommer både att återskapa och varsamt utveckla huset för att ge möjlighet till en publik verksamhet, säger Ulf Bengtsson, projektledare på Higab.

Familjen Dicksons ståtliga köpmannavilla från 1862 har under de senaste decennierna varit sparsamt använt. Huset har använts för stadens representation och 1800-talsinteriören har även gjort det till en populär plats för filminspelningar. Men nu ska huset göras i ordning och öppnas upp och efter en upphandlingsprocess står det klart att det blir göteborgsföretaget F O Peterson & Söner som tar sig an uppdraget.

– Vi har genomfört många stora renoveringsprojekt i Göteborg tillsammans med Higab, och ska göra allt för att Familjen Dicksons hem ska bli en pärla som vi alla kommer vara stolta över när huset öppnar upp sig för göteborgarna, säger Jonas Steen, vd på F O Peterson & Söner.

bild
Visionsbild av hur Dicksonska Palatsets restaurang- och festvåning kan komma att se ut. Bild: Liljewall Arkitekter

Orangeriet återskapas

Dicksonska Palatset är delvis mycket välbevarat med många originaldetaljer kvar, främst på entréplan och festvåningen en trappa upp. Dessa delar är byggnadsminnesmärkta och kommer att renoveras varsamt med hjälp av konservator. I andra fall blir det fråga om att återskapa delar som förändrats under årens lopp. En av åtgärderna som blir synlig utifrån är att orangeriet mot Södra Vägen kommer att få helt nya glaspartier och glastak i enlighet med det ursprungliga utseendet. Fönstren rustas upp, fasaderna målas om och ett nytt bandtäckt plåttak med nya takkupor och nya skorstenar kommer att monteras. Även trädgården och den stenlagda gården kommer att iordningställas.

bild
Bild: Liljewall Arkitekter

Invigning nästa år

– Vi gör inte ordning huset för att det ska bli ett museum utan det ska vara levande och tillgängligt för göteborgare och besökare. Tanken är att de två nedersta våningarna ska inrymma restaurang- och festverksamhet som det även varit tidigare. Vi kommer därför bland annat ersätta det tidigare restaurangköket med ett modernt och inrätta en ny hiss för att öka tillgängligheten, berättar Ulf Bengtsson.

bild
Higabs vd Per-Henrik Hartmann och F O Peterson & Söners vd Jonas Steen. Foto: Hedvig Ahlstrand

Vem som ska driva den publika verksamheten är ännu inte klart.
– Under pandemin var branschen försiktigt med nysatsningar men nu börjar det ta fart igen. Vi har en pågående dialog med intressenter och är mycket hoppfulla om att hitta rätt aktör till huset, säger Higabs affärsutvecklare Anette Persson.

Upprustningen startar under våren och Dicksonska Palatset beräknas öppna dörrarna under 2023.