Rekordstort intresse för återbrukade kontorsmöbler

Tengboms hållbara lounge där Tengbom årligen har möjlighet att byta ut möblerna i miljön. Foto: Christoffer Skogsmo, Hjördis

170 000 ton CO2. Så mycket utsläpp genererar nyproduktionen av kontorsmöbler i Sverige, varje år. Samtidigt ökar intresset för återbruk lavinartat. Hos återbrukspionjären Rekomo har man sett branschen gå från småskalig till mainstream sedan verksamheten startade 1992. Nu firas 30-årsjubileet med rekordhög omsättning och nya tjänster för hållbar inredning.

Varje år produceras det möbler för 26 miljarder kronor i Sverige. Produktionen av möbler som används i kontor och offentliga miljöer utgör ca. en fjärdedel, eller motsvarande nästan 7 miljarder kronor. Möbelkonsumtionen är idag till stor del linjär, med stora utsläpp och hög energiförbrukning till följd. En aktör som brinner för att få fler att välja återbrukade kontorsmöbler är Rekomo. I år firar återbrukspionjären 30 år.

bild
Rädda Barnens kontor i Stockholm. Foto: Jason Strong Photography

Från en miljon till 150
Rekomo kom till av en slump – en scanner stor som ett rum skulle byta händer och vännerna Stefan Synneby och Lars-Eric Johanson tog sig an projektet. Affären var framgångsrik, och vännerna såg en möjlighet i att köpa och sälja vidare begagnade kontorsmöbler. Det Göteborgsbaserade bolaget, som då hette Bafab kontorsmöbler, omsatte 1 miljon första året. Idag har omsättningen ökat till rekordhöga 150 miljoner.

bild
Rädda Barnens kontor i Stockholm. Foto: Jason Strong Photography

Branschen för återbrukade möbler har gjort stora förflyttningar sedan starten:
– För 30 år sedan handlade vår affär om kundernas ekonomi. Att inreda med begagnade kontorsmöbler var billigare. Idag har kunderna helt skiftat fokus, och det är miljö- och klimatmedvetenheten som får allt fler att välja återbrukade kontorsmöbler. Mycket har hänt sedan 1992 – men vi är fortfarande bara i början! säger medgrundaren Lars-Eric Johanson.

Foto
LINKarkitekturs kontori Umeå. Foto: LINKarkitektur

En växande bransch
Sedan ett par år tillbaka drivs Rekomo av Lars-Eric och Stefans söner – Niklas och Emil. Idag finns verksamheten i Stockholm, Malmö, Göteborg och en filial i Linköping, och personalstyrkan har gått från två vänner till 55 anställda.

För att möta kundernas växande efterfrågan har Rekomo lanserat flera nya tjänster, som möter kontorens snabba förändringar. Bland annat erbjuder Rekomo uthyrning av begagnade kontorsmöbler, och hjälper sina kunder med allt från att rita upp kontorslandskap, till valet av färg på stolsdynor och stiltips. Allt för att förenkla för kunderna:

– Marknaden för kontorsmöbler är väldigt stor, och här behöver andelen återbruk bli avsevärt högre. Fortfarande så kastar samhället bort möbler för enorma summor varje år. Vi har inte ens möjlighet att hantera allt som vi får förfrågan på, trots att vi hela tiden skalar upp. Här behövs en förändring! Därför lanserar vi nya tjänster och förenklar för kunderna. Ingen ska behöva handlat nyproducerat när vi finns här, säger Rekomos VD, Jonas Åström.

bild
När Vision Fackförbund renoverade sitt kontor hade de målet att minst 75% av inredningen skulle vara återbrukad. Foto: Jason Strong Photography

Emil Synneby håller med:
– Genom att tänka cirkulärt finns det en enorm potentiell miljöbesparing att göra – och det har samhället börjat upptäcka. Jag skulle vilja säga att branschen har vaknat. Vi sparar miljön, och ekonomi. På Rekomo tycker vi att alla borde tänka andra hand i första hand!