Subtila flirtar med det industriella arvet på Quality Hotel Match i Jönköping

Lobbyn är möblerad med generösa möbler med starkt formspråk, avpassade mattor designade av Mod samt ett kluster av lampor pendlade över sittgrupperna. Mod Arkitekter

I september 2022 invigdes Quality Hotel Match på det ikoniska tändsticksområdet i Jönköping. Hotellet blir ett nytt landmärke för staden med sina 229 hotellrum, konferens­ytor, gym, relax, bar och restauranger ett stenkast från Vätterns strand. I hotellets inredning finns flera subtila flirtar med områdets rika industriella historia och arv.

AV ANNIKA WIHLBORG

Det nya hotellet inryms i en historisk miljö i direkt anslutning till Vättern, vilket vi tagit avstamp från i vår design. Hotellet är en 17 våningar hög byggnad med stora glaspartier och med vidsträckt vy över hela Jönköping och Vättern. I direkt anslutning kopplad via en bred trappa, ligger den gamla produktions­lokalen för tändsticks­tillverkning från 1876, en lokal som nu inhyser hotellets restaurang med bar, säger Marie Ebersdotter, partner och inredningsarkitekt på Mod Arkitekter, som ansvarar för all gestaltning av den inre miljön av hotellets samtliga ytor.

bild
Brasserie NÒR lanseras under året på flera av koncernens hotel. Kärnan i det nya konceptet är okomplicerad mat som
hyllar nordisk kokkonst med inspiration från Europa. Foto: Joel Dittmer

Grafiska mönster, former och blå toner.

Grafiska mönster i mattor, väggpaneler och textilier flörtar lekfullt med husets karaktär.

–I den nya hotellbyggnaden har vi valt färgsättning och material som ska liera med arkitekturen och platsens tidsanda. Lobbyn är möblerad med generösa möbler med starkt formspråk, avpassade mattor designade av Mod samt ett kluster av lampor pendlade över sittgrupperna. En övergripande vision för vårt arbete har varit att Quality Hotel Match ska fungera som Jönköpingsbornas vardagsrum, en miljö som bjuder in till möte, säger Marie Ebersdotter.

Gästrummen är varmt ombonade i dova färger och ramar in den milsvida utsikten som ligger som en fond i rummet.

bild
Det nya hotellet är beläget på Jönköpings historiska tändsticksområde. Foto: Mod Arkitekter
bild
Med sina 17 våningar och magnifik utsikt över Vättern blir det ett nytt landmärke i staden. Foto: Quality Hotel Match

–Utmaningen med restaurangen i den gamla fabriksbyggnaden var att skapa rumslighet, rum i rummet, och samtidigt behålla känslan av rymd. Det har vi löst med fasta soffor som står rygg mot rygg med rik växtlighet och delar in rummet i en bardel, restaurang Nór och frukostmatsal, säger Marie Ebersdotter.

All fast inredning, som exempelvis reception, bardisk, bufféer, soffor är alla specialritade snickerier av Mod Arkitekter, tillverkade av Sibab Snickerier i Hjo.

-–I våra projekt finns det sällan något som är standard utan vi anpassar vår design efter varje unikt projekt, säger Marie Ebersdotter.

bild
Färgsättning och material ska liera med arkitekturen och platsens tidsanda. Foto Mod Arkitekter 
bild
I den nya hotellbyggnaden har Mod Arkitekter valt färgsättning och material som ska liera med arkitekturen och platsens tidsanda. Foto: Mod Arkitekter